All for Joomla The Word of Web Design

Kahve Çekirdeği ve Çeşitleri

Kahve Çekirdeği ve Çeşitleri

Mis gibi kokan ve sizi en yorgun, en uykusuz anlarınız hayata döndüren muhteşem bir üründür kahve. Kahve hakkında birçok bilgiyi size organik kahve ve önemi yazımızda vermiştik. Okumadıysanız eğer, mutlaka okumalısınız… Peki bu muhteşem ürüne dönüşmeden önce kahve çekirdeği ve çeşitlerini öğrenmeye ne dersiniz? Gelin beraber bu yazımızda kahve çekirdeğinin büyülü dünyasında kaybolalım…

Kahve Ağacı Hakkında…

Rubiaceae ailesin Coffea cinsine ait olan bir ağaç türüdür. Tohumunu ilk kez ekmenizin ardından 3 yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır. Bu meyveler ilk bakışta gözünüze kiraz gibi gözükebilir. Kokusu yasemin çiçeklerini andırırken; beyaz renge sahip çiçekleri vardır. Ne kadar büyüleyici göründüğünü ve koktuğunu bir düşünsenize? Huzur gibi… Kahve ağacımız doğal şartlarında 10 metreye kadar uzayabilir, fakat siz de takdir edersiniz ki 10 metre bir ağaçtan meyvelerini toplamak zordur. Bu nedenle bu ağacın boyu 4-5 metre uzunluğunda tutulmaktadır. Nemli iklim özelliklerini severken; ani sıcaklık değişimleri ona göre değildir. Yetiştirildiği bölgenin bol yağış alması ve iklimsel açıdan ortalama sıcaklığın 18-24oC olması önem taşımaktadır. Bu özellikleri göz önünde bulundurarak diyebiliriz ki;  “Tropikal iklimler tam bu ağacı yetiştirmek için uygundur!” Tüm bunlar ile birlikte diğer önemli nokta, meyvelerinin olgunlaştıktan sonra toplanmasıdır. Eğer olgulaştıktan sonra iki hafta içinde bu meyveleri toplamazsanız, meyveler çürümeye başlarlar. Bu bitki ortalama 40 yıl meyve verebiliyormuş bizden söylemesi…

Kahve Çekirdeği Çeşitleri

Dünya geneline baktığımız zaman yüzlerce farklı kahve ağacı türü gözümüze çarpar. Bu da bize gösterir ki aynı çoğunlukta da kahve çekirdeği bulunmaktadır. Bunların hepsini irdelemek mümkün değildir. Çünkü aralarında sadece 3 tanesi dünya genelinde dikkat çekmektedir. Biz de sizlere bu kahve ağaçları ve kahve çekirdeklerinden bahsedeceğiz. Bunlar;

  • Liberica
  • Robusta
  • Arabica

Şimdi gelin beraber yetiştirilme miktarına göre azdan çoğa doğru kahve ağacı ve çekirdeklerini inceleyelim.

Kahve Çekitdeği Çeşitleri Hakkında Görsel
Kahve Çekirdeği Çeşitleri Nelerdir?

Liberica Ağacı ve Kahve Çekirdeği

Bu kahve ağacı türü neredeyse yok denecek kadar azdır. Yalnızca Filipinlerde yetiştirilmektedir. Bu yüzdendir ki çok az miktarda ticareti yapılabilmektedir.

Robusta Ağacı ve Kahve Çekirdeği

Dünya çapında kahve ağacından üretilmiş meyvelerin yaklaşık olarak %20’ si Robusta’dır.  Bu ağaç türü genellikle yer seviyesinden yaklaşık 600 metre yüksekliğe kadar olan bir alan içerisinde yetiştirilebilmektedir. İhtiyaç duyduğu iklim özelliklerinin değişmesinden kolay kolay etkilenmezler, dirençli ve dayanıklıdırlar. Bu nedenlerden dolayı bu ağaç türünü yetiştirmek daha kolaydır ve daha az maliyet gerektirmektedir. Bu çekirdeğin üretimi daha çok Güney Asya ve Afrika ülkelerinde yapılmaktadır. Bununla birlikte en çok üretim yapan ülke ise Vietnam’dır. Bu ülkede üretilen çekirdeklerin yaklaşık %95’i bu ağaç türünden elde edilmektedir. Gelelim bu kahve çekirdeğinin damağımızda bıraktığı tada. Bu kahve çekirdeklerinin kafein oranı çok fazladır ve asit oranı Arabica çekirdeklerine kıyasla daha yüksektir. Bu yüzden damağımızda acımsı bir tat bırakmaktadır.

Arabica Ağacı ve Kahve Çekirdeği

Dünya genelinde üretimi, tadı dolayısıyla tüketimi ve ticareti en fazla yapılan kahve çekirdeği türüdür ve üretilen meyvelerin yaklaşık olarak %80’i bu türdendir. Bu kahve çekirdeklerinin üretimi başta Güney Amerika olmak üzere neredeyse tüm ülkelerde yapılabilmektedir. Bu ağaçlar yer seviyesinden 800 metre ile 2000 metre yükseklikler arasında yetiştirilebilmektedir. Bu ağaç türü narin bir yapıdadır ve iklim özelliklerinin değişmesini pek sevmezler. Zirai hastalık türlerine karşı dayanıksız ve duyarlıdır. Bu yüzden üretimi zor ve maliyetlidir. Bu ağaç türü yılda neredeyse 5 kg meyve verir ve bu meyvelerden yaklaşık olarak 1 kg çekirdek elde edilir. Gelelim bu kadar bilgiden sonra “en iyi kahve çekirdeği” lakabını elinde tutan bu çekirdeğin tadından söz etmeye… Kafein oranı Robusta’ ya kıyasla daha az olmasına karşın, tadında aromatik bir lezzet bulunur. Asit oranı çok düşüktür. Bu nedenle hem daha lezzetli hem de içimi insana daha fazla keyif vericidir.